10 ενέργειες για να πετύχουμε μέσα στην κρίση, του Τάσου Κυριακίδη.

Posted on June 9, 2017

Η έξοδος από την κρίση που μαστίζει την Ελλάδα προϋποθέτει την ύπαρξη σχεδίου, οδικού χάρτη ενεργειών και αλλαγή νοοτροπίας των στελεχών που θα οδηγήσουν τις εταιρείες και την Ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε 10 πράγματα που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε μέσα στην κρίση καθώς και στο ρόλο που θα ήταν καλό να παίζουν τα στελέχη για την ανάπτυξη των εταιριών τους και κατά συνέπεια της οικονομίας της περιοχής τους και της χώρας τους.

1.      Να θέτουν υψηλούς στόχους και να βάζουν πάντα το πήχη ψηλά ώστε η εταιρία τους να γίνεται κάθε μέρα πιο ανταγωνιστική. Στον επιχειρηματικό δαρβινισμό δεν υπάρχει χώρος για τον επαρχιωτισμό.

Οι Ελληνικές επιχειρήσεις μέσα στον Ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο μπορούν να παίξουν το ρόλο του ηγέτη εξειδικευμένων αγορών. Η Ελλάδα εδώ και χρόνια δεν είναι χώρα παραγωγής χαμηλού κοστολογίου. Οι τομείς του τουρισμού, των τροφίμων αλλά και πολλοί άλλοι τομείς στο χώρο των υπηρεσιών και της τεχνολογίας μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για καινοτομική επιχειρηματικότητα.

2.      Να υιοθετήσουν την καινοτομία ως τον μοναδικό τρόπο διαφοροποίησης. Φρέσκες ιδέες από νέους ανθρώπους όχι κατά ανάγκης ηλικιακά έξω από τα τετριμμένα και της λογικής της απλής αντιγραφής.

Το καινοτομικό design αλλά και η δημιουργικότητα στην προσέγγιση των αγορών προσφέρουν μια άλλη διάσταση. Είναι σημαντικό να μπει ψηλά στην καθημερινή agenda των επιχειρηματιών της Ελλάδας αλλά και των δημοσίων φορέων έτσι ώστε να αποτελέσει εθνικό κεφάλαιο.

3.      Εντατική και διαρκή δράση σε συνδυασμό με θετικό τρόπο σκέψης.

Χωρίς δράση και διαρκή υλοποίηση μένουμε πίσω από τον ανταγωνισμό καθώς η ταχύτητα διακρίνει κάθε τομέα της οικονομίας. Όσες επιχειρήσεις σκοντάψουν δύσκολα θα τερματίσουν γιατί τα περιθώρια είναι ασφυκτικά. Οι νέες τεχνολογίες έχουν επιταχύνει την καθημερινότητα και την πληροφόρηση γι’ αυτό είναι σημαντικότερο να δρας γρήγορα και αποτελεσματικά από αργά και αποδοτικά.

Ο θετικός τρόπος σκέψης δίνει κουράγιο και υγεία σε όλους τους ανθρώπους που πρέπει να δρουν ακατάπαυστα να παίρνουν αποκεντρωμένες αποφάσεις.

4.      Επιδίωξη συμμαχιών σε τεχνολογικό και εμπορικό επίπεδο μέσα από στρατηγικές win-win.

Είναι δεδομένο ότι πολλές φορές το «1+1=3» για αυτό πρέπει να ψάχνουμε διαρκώς για πιθανές συνεργασίες όταν υπάρχει βέβαια και η κατάλληλη χημεία σε συνδυασμό με την σύγκλιση των επίμαχων στρατηγικών.

5.      Υιοθέτηση συμπεριφοράς που να στηρίζεται σε αρχές και επαγγελματισμό.

Όταν λέμε αρχές είναι σημαντικό να τις βιώνουμε και όχι απλά διακηρύσσουμε. Π.χ. σεβασμός στους ανθρώπους, στο περιβάλλον, στην κοινωνία, ειλικρίνεια, αξιοπιστία, συνέπεια.

Επαγγελματισμός σημαίνει ότι σέβομαι τον πελάτη και τον συνεργάτη και του παραδίδω αυτά που υπόσχομαι στην ώρα τους.

6.      Πρόσληψη ικανών συνεργατών. Οι άνθρωποι κάνουν πάντα την διαφορά και ιδιαίτερα στην οικονομία των υπηρεσιών.

Το καθήκον του επιχειρηματία, στελέχους είναι να αναζητά πάντα τα καλύτερα ταλέντα και να αναπτύσσει γιατί είτε δεν ψάχνουμε ή όταν τα βρίσκουμε τα χαντακώνουμε. Εφόσον έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους μπορείς να σχεδιάσεις νέα κερδοφόρα επιχειρηματικά σχέδια.

7.      Συνεχή εκπαίδευση και προσωπική βελτίωση σε όλα τα επίπεδα (πνευματικό, ηθικό, συναισθηματικό, φυσικό). Χρησιμοποίηση της τελευταίας τεχνολογίας.

Οι καλές επιχειρήσεις επενδύουν 5-10% κατά μέσο όρο της αξίας των παγίων τους κάθε χρόνο. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και στον ανθρώπινο παράγοντα για να διατηρηθεί ανταγωνιστικός.

8.      Πελατοκεντρική αντίληψη. Δες το πάντα από την μεριά του πελάτη – υπηρέτησέ τον.

Χωρίς τον πελάτη δεν υπάρχει έσοδο και χωρίς το πελάτη που επιστρέφει ευχαριστημένος δεν υπάρχει μέλλον.

9.      Σεβασμός σε όλους τους ανθρώπους της εταιρίας. Θα χρειαστείς στήριξη ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.

Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν με τον τρόπο τους την επιτυχία της εταιρίας. Οι άνθρωποι είναι πηγή ιδεών και αυτοί που κάνουν την διαφορά. Τα κεφάλαια υπάρχουν και ψάχνουν ανθρώπους να υλοποιήσουν επιτυχημένες επιχειρηματικές ιδέες.

10.  Να μάθουν να χάνουν και να το αναγνωρίζουν. Όσο πιο γρήγορα το κάνουν τόσο πιο γρήγορα θα πετύχουν ξανά.

Η αναγνώριση του λάθους είναι βάση για την βελτίωση. Η εποχή μας λόγω της ταχύτητας προκαλεί μεγαλύτερο αριθμό λαθών γι’ αυτό χρειάζεται αλλαγή στον τρόπο σκέψης και την ψυχολογική αντιμετώπιση των αστοχιών που συμβαίνουν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν στις επιχειρήσεις.

Παντού και πάντα ακόμη και σε περιόδους κρίσης υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες. Τα στελέχη μαζί με τους επιχειρηματίες μπορούν να δώσουν μια διέξοδο στην κρίση η οποία να δημιουργεί απειλές αλλά και πολύ σημαντικές ευκαιρίες.

Δείτε όλες τις δημοσιεύσεις του Τάσου Κυριακίδη εδώ
Lets's get social

No Replies to "10 ενέργειες για να πετύχουμε μέσα στην κρίση, του Τάσου Κυριακίδη."


    Got something to say?

    Some html is OK