Τι μας επιφυλάσει το 2025 για το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Posted on January 31, 2025
Κάθε χρόνο η χρονιά ξεκινά με άρθρα όπως, τα trends του 2025 (της εκάστοτε χρονιάς), τι πρέπει να αποκτήσεις το “χ” έτος για την επιχείρησή σου, ποια εργαλεία πρέπει να χρησιμοποιήσεις στην λειτουργία της και πολλά άλλα.
Πριν διαβάσω τα γνωστά sites (search engine journal, search engine land, Hubspot, Marketing Land etc.) έβαλα τον νέο συνεργάτη όλων μας να μου βρει ποια θα είναι αυτά τα trends για το 2025.
Μαντέψτε, προς μεγάλη μου έκπληξη δεν μας παρουσίασε τίποτα καινούργιο.
- Άνοδος του Mobile Commerce (Που το βρήκε ρε φίλε, τι σκέφτηκε?)
- Omnichannel Προσέγγιση (Πραγματικά, ανακάλυψε τον τροχό)
- Κυριαρχία της Τεχνητής Νοημοσύνης AI (Άντε εδώ του το δίνω)
- Επαναπροσδιορισμός των Συνδρομητικών Μοντέλων (μμμ σαν κάτι να μας λέει εδώ)
Για όσους από εσάς συνεργάζεστε ήδη με το κάθε AI Model, αν έχετε την ίδια λόξα με μένα (το αποκλειω) σας αρέσει να δημιουργείτε ένα δημιουργικό διάλογο μαζί του και να τον πιέζεται με νέες ερωτήσεις ή αμφισβητήσεις των όσων προτείνει, πολλές φορές το αποτέλεσμα είναι super παραγωγικό και δημιουργικό. Αυτή τη φορά όμως η διαφωνία μου με το ChatGPT δεν οδήγησε σε κάποιο αξιόλογο αποτέλεσμα.
Αυτό με ιντρίγκαρε και μπήκα στην διαδικασία να δημιουργήσω το δικό μου GPT (για όσους δεν γνωρίζετε τι είναι ή πως δημιουργείται ένα Custom GPT θα χαρώ να μου το ζητήσετε στα comment και θα φτιάξω ένα αναλυτικό οδηγό).
Δημιούργησα λοιπόν τον δικό μου Συμβουλο Ηλεκτρονικό Εμπορίου, με γνώσεις όπως:
- Digital Marketing (Marketing)
- Sales (eCommerce Manager)
- Data Analysis (Numbers and excel Master)
- Tech Skills (ERPs, CRMs, etc.)
- Logistics
Έχοντας ολοκληρώσει την παραπάνω διαδικασία, ξεκίνησα πάλι από την αρχή, δηλαδή άρχισα πάλι να μαλώνω με τον νέο μου φίλο, τον “Συμβουλο Ηλεκτρονικού Εμπορίου” για το τι μας επιφυλάσει του 2025 και ποια θα είναι τα Trends ή τα must have tools. Μετά από όλη αυτή τη διαδικασία καταλήξαμε πάλι να διαφωνούμε, ότι στην ουσία δεν μου παρουσιάζει κάτι καινούργιο.
Και που θέλεις να καταλήξεις ρε Δημήτρη με όλη αυτή την εισαγωγή? Οτι ένα εξαιρετικό εργαλείο που εμένα προσωπικά με βοηθά καθημερινά και μου γλυτώνει αρκετές εργατοώρες, ακόμα και ένας άνθρωπος με το δικό μου Background και τις δικές μου γνώσεις δεν μπορεί να το εκμεταλλευτεί συμβουλετικά. Φαντάσου πως θα μπορούσε να την πατήσει ένας άνθρωπος χωρίς τις γνώσεις μου.
Θυμάμαι πριν 15 χρόνια όταν ξεκίνησα, όλοι έλεγαν το μέλλον είναι το Internet, ενώ το Internet ήταν «παρών» έτη.
Πριν δέκα χρόνια όλοι έλεγαν το μέλλον είναι το Mobile, ενώ το mobile ήταν παρών.
Φέτος λένε ότι το μέλλον είναι το Video, ενώ το Video είναι εδώ από τον 2020. Σε περίπτωση που το ξεχνάτε κλεισαμε 5 χρόνια από τον Κορονοϊό 😛
Και αφού σε κούρασα όπως συνηθίζω να κάνω στα γραπτά μου, πάμε να σου πω ποια είναι για μένα όχι τα trends του 2025, αλλά τα θέματα και τα εργαλεία που πρεπει να εξετάσεις ή ενταξεις στην λειτουργία της καθημερινότητάς σου και κατ επέκταση της επιχείρησής σου. Η σειρά είναι η δική μου πρόταση σημαντικότητας.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο, βρίσκεται σε μια νέα εποχή ευκαιριών και προκλήσεων. Η προσαρμοστικότητα και η υιοθέτηση της καινοτομίας αναδεικνύονται ως οι καθοριστικοί παράγοντες επιτυχίας.
1. Η Μείωση του Κόστους ή του Συνολικού Κόστους Ιδιοκτησίας (TCO)
Οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου αξίζει, για να μην χρησιμοποιήσω τη λέξη “πρέπει”, να δίνουν έμφαση στη βελτιστοποίηση των πόρων τους, εστιάζοντας στη μείωση του συνολικού κόστους. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τα άμεσα κόστη απόκτησης εργαλείων, αλλά και τα κόστη υλοποίησης, λειτουργίας και συντήρησης.
Για να επιτευχθεί χαμηλότερο TCO, καλό είναι να επιλέγουμε ολοκληρωμένες λύσεις με ενσωματωμένες λειτουργίες, ευκολία χρήσης, και δυνατότητες κλιμάκωσης (πραγματικά δεν ξέρω πως να το γράψω πιο απλά sorry). Επιπλέον, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε να κάνουμε ελέγχους σε όλα αυτά τα εργαλεία που έχουμε και πληρώνουμε συνδρομες. Μπορεί κάτι που πέρυσι ήταν 100% απαραίτητο, φέτος να μην είναι. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο άλλο άκρο, δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε κάποιο εργαλείο που η δουλεία του είναι μέσα από την ανάλυση κόστους να βρει πως μπορουμε να βελτιστοποιήσουμε τα έξοδά μας.
2. Κυριαρχία της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI)
Η χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης αλλάζει ριζικά το ηλεκτρονικό εμπόριο, προσφέροντας λύσεις όπως προγνωστική ανάλυση (το γνωστό forecast που λέμε και στο χωριό), εξατομικευμένες εμπειρίες και βελτιστοποίηση καμπανιών σε πραγματικό χρόνο. Πλατφόρμες ανάλυσης δεδομένων όπως η Triple Whale (αχ να βρω πελάτη να μου την πληρώσει) επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να εντοπίζουν τάσεις και να λαμβάνουν αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο, μειώνοντας το χάσμα μεταξύ ανάλυσης και δράσης.
Οι AI Agents αναμένεται να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά chatbots, επιτρέποντας πιο προηγμένες και εξατομικευμένες αλληλεπιδράσεις με τους πελάτες. Αυτοί οι “έξυπνοι” βοηθοί μπορούν να διαχειριστούν σύνθετες συνομιλίες, να προβλέψουν ανάγκες και να παρέχουν άμεσες λύσεις. Η συνεχής εκπαίδευση αυτών των εργαλείων εξασφαλίζει ότι παραμένουν πάντα σχετικοί και αποδοτικοί.
3. Επαναπροσδιορισμός των Συνδρομητικών Μοντέλων
Πολλές εταιρείες εστιάζουν στη δημιουργία κερδοφόρων συνδρομητικών μοντέλων. Είτε μιλάμε για εμπορικές επιχειρήσεις, ε΄τε για επιχειρήσεις υπηρεσιών. Η τάση το 2025 είναι η μετάβαση από απλές συνδρομές τύπου “Subscribe & Save” σε πιο εξατομικευμένες εμπειρίες και συνδρομές με premium προνόμια. Το πιο απλό παράδειγμα είναι το Skroutz Plus
Ακόμα και μανάβικο να έχεις, σκέψου ότι μπορείς να προσφέρεις την μεταφορά (delivery) μέσω κάποιου συνδρομητικού μοντέλου.
Και τώρα θα σου αποκαλύψω την παγίδα. Τις περισσότερες φορές, οι επιχειρήσεις δεν υιοθετούν τα “χ” συνδρομητικά μοντέλα για άμεσο όφελος, αλλά για έμμεσο. Γιατί όταν θα πάει ο κάθε Μασούτης ή κάθε Wolt για παράδειγμα να πει στον “ψ” προμηθευτή ή καταστηματάρχη, φίλε μου εγώ έχω στην περιοχή σου 200,000 μέλη που πληρώνουν συνδρομή, αλλάζουν τα δεδομένα. Άρα καταλαβαίνεις εσύ ο απλός χρήστης ξαφνικά γίνεσαι το προϊόν (που δεν είναι καθόλου κακό, προς όφελός σου γίνονται όλα).
Και τέλος τα δεδομένα αυτά, βοηθούν την ίδια την επιχείρηση να γίνει καλύτερη να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες ή την ανάπτυξη νέων προϊόντων-υπηρεσιών.

4. Βελτιστοποίηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Fulfillment
Η ανάγκη για ταχύτερη και πιο οικονομική παράδοση οδηγεί τις επιχειρήσεις σε στρατηγικές διανομής αποθεμάτων. Η τοποθέτηση προϊόντων σε πολλαπλά κέντρα αποθήκευσης και η συνεργασία με τρίτους παρόχους logistics (3PLs) μειώνουν τους χρόνους παράδοσης και τα κόστη αποστολής. Πάλι εδώ το Skroutz έχει φροντίσει να προσφέρει τέτοια λύση.
Επιπλέον, η ενσωμάτωση διεθνών σημείων fulfillment καθίσταται απαραίτητη για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας στις αγορές του εξωτερικού (γνωρίζετε φαντάζομαι, πόσο πίσω είμαστε σε αυτό το κομμάτι και πόσο δύσκολο είναι να ανταγωνιστούμε άλλες Ευρωπαϊκές εταιρείες, εξαιτίας των μεταφορικών). Οι επιχειρήσεις καλό είναι να εξετάσουν υβριδικά μοντέλα που συνδυάζουν ιδιόκτητα κέντρα και εξωτερικές συνεργασίες. Το έχω δει με τα μάτια μου αυτό το μοντέλο να δουλεύει εξαιρετικά σε επιχειρήσεις επίπλων που έχουν να κάνουν με ογκώδη αντικείμενα.
5. Η Άνοδος του Mobile Commerce
Καλά πιο πάνω μας είπες ότι δεν μας ισχύει. Μπορεί ο ρυθμός ανάπτυξης του Mobile Commerce να έχει μειωθεί αρκετά, το ίδιο το Mobile Commerce έχει ακόμα πολλά βήματα μπροστά να ολοκληρώσει. Η διαφορά όμως είναι οτι οι καταναλωτές πλέον έχουν αρχίσει να είναι απαιτητικοί, αναζητούν ευκολία και άμεση εμπειρία αγορών μέσω κινητών συσκευών.
Για να μπεις και συ στο club των επιτυχημένων επιχειρήσεων mobile commerce, ξεκίνα να αξιοποιείς εφαρμογές κινητών για να προσφέρεις προσωποποιημένες εμπειρίες και να ενισχύσεις τη δέσμευση των πελατών σου (το γνωστό loyalty & retention).
Παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών δεκάδες. Εγώ θα σταθώ στο τελευταίο κομμάτι της Mobile αγοράς. Αν στο checkout δεν μπορώ να πληρώσω, με Google Pay, PayPal ή Simpler με έχασες από πελάτη (η Simpler μου γλυτώνει χρόνο ακόμα και να στοιχεία μου να μη χρειάζεται να γράψω). Δηλαδή τι πιστεύεις, ότι από τον καναπέ μου, θα σηκωθώ να πάω να βρω την κάρτα μου? Ή ακόμα καλύτερα, αν μπορείς να μου δώσεις και την επιλογή 2-3 δόσεων όπως για παράδειγμα κάνει η Klarna.

6. Omnichannel Προσέγγιση
Να τα μας πάλι, άλλα έλεγες στην αρχή. Ναι διαφώνησα γιατί δεν είναι trend, η προσέγγιση πολλαπλών καναλιών παραμένει βασικό στοιχείο για την επιτυχία στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Από τις πωλήσεις μέσω κοινωνικών δικτύων έως τις άμεσες πωλήσεις μέσω ιστοσελίδων, οι επιχειρήσεις που υιοθετούν ευέλικτες στρατηγικές πολλαπλών καναλιών παραμένουν ανταγωνιστικές (εδώ έδωσα όλη μου τη δύναμη να το γράψω μόνο με ελληνικά). Παιδιά μην ξεχνάτε ποτέ το φυσικό σας κατάστημα, είναι από μόνο του ένα κανάλι. Εδώ θα μου επιτρέψετε κόντρα στην θεωρία να εντάξω και τις όποιες συνεργασίες μπορεί να δημιουργήσετε σαν κανάλια. Η προσαρμογή στις τοπικές αγορές είναι επίσης καίρια για την επιτυχία σε αυτόν τον τομέα.
Συμπέρασμα
Το 2025 υπόσχεται να είναι μια χρονιά μετασχηματισμού για το ηλεκτρονικό εμπόριο? Όχι, δεν έχει να μας παρουσιάσει κάτι εξαιρετικά καινοτόμο που αλλάζει τα δεδομένα. Αλλά, η ευελιξία, η καινοτομία και η στρατηγική χρήση της τεχνολογίας αποτελούν τα θεμέλια για την επιτυχία όταν πλέον είναι τόσο εύκολο να αποκτήσεις όλα τα παραπάνω εργαλεία που ανέλυσα. Οι επιχειρήσεις που θα προσαρμοστούν στις νέες προκλήσεις και θα υιοθετήσουν αυτές τις “τάσεις” θα είναι σε θέση όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να ευημερήσουν σε αυτό το συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο. Επιπλέον, η συνεχής εκπαίδευση των ομάδων σας και η επένδυση στην τεχνολογία θα διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη επιτυχία σας.
Μέχρι την επόμενη φορά, να ευχηθώ καλή χρονιά με όρεξη για δημιουργία και πολλές επιτυχίες.
Δημήτρης
Got something to say?