Διαφημίσεις Facebook & Google for the dummies

Posted on July 6, 2017

Δυστυχώς ή ευτυχώς το Facebook και η Google έχουν κάνει τόσο εύκολη την διαδικασία δημιουργίας διαφημίσεων, που μπορεί ο οποιοσδήποτε να δημιουργήσει μία δική του.

Συζητώντας με πολλούς συναδέλφους πολλές φορές άκουσα άσχημα σχόλια για τους πελάτες τους.

Νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα, όλα νομίζουν ότι γίνονται με ένα κουμπί, εγώ το κάνω έτσι, πες μου πώς να το κάνω, ο κάθε άσχετος κάνει καμπάνιες σε google & Facebook και πολλά άλλα τέτοια.

Η γνώμη η δική μου είναι ότι καλά κάνουν. Ο πελάτης πρέπει να αρχίσει να ασχολείται με την επιχείρησή του. Πρέπει να αρχίσει να αφιερώνει χρόνο για αυτήν, να κάνει έρευνα αγοράς – μέχρι εκεί που μπορεί, να κάνει κάποιες διαφημίσεις στο Facebook και στη Google – μέχρι εκεί που μπορεί, κοινώς να εκπαιδευτεί –  μέχρι εκεί που μπορεί.

Αν δεν κάνει μόνος του ο πελάτης διαφημίσεις

  1. Δεν θα φάει τα μούτρα του (κανείς δεν το εύχεται).
  2. Δεν θα μάθει ότι δεν γίνονται όλα με ένα κουμπί.
  3. Δεν θα μάθει πόσο χρόνο χρειάζονται όλα.
  4. Δεν θα μάθει ότι δεν αρκεί απλά και μόνο να έχεις κάποιες τεχνικές γνώσεις αλλά να τις συνδυάσεις με τις βασικές αρχές του marketing, του business ή της λογικής τέλος πάντων.

Έρχεται ένας πελάτης και μου λέει, Δημήτρη όλοι κάνουν διαφήμιση στο internet και πουλάνε, θέλω και εγώ. Το πρώτο πράγμα που τον ρωτάω είναι πόσο Budget μπορεί να «πετάξει». Ναι, πρώτα τον ρωτάω πόσο budget μπορεί να πετάξει και μετά πόσο μπορεί να επενδύσει. Ο λόγος για να καταλάβει ότι δεν υπάρχει ένα μαγικό ραβδάκι που βάζεις € και γυρίζουν πίσω €*x.

9 στις 10 περιπτώσεις όλοι μου λένε ότι έχουν από 50€ έως 100€ διαθέσιμα/μήνα. Άρα τι να χρεώσω εγώ για το εαυτό μου και τι να χρησιμοποιήσω για διαφήμιση. Φανταστείτε πόσες ώρες πρέπει να δουλέψω για να μάθω το Business του πελάτη, να μάθω τον ανταγωνισμό του, να δημιουργήσω μίνι στρατηγική και να ξεκινήσω να στήνω κάποια ads.

Να μην σχολιάσω ότι τις περισσότερες φορές το site είναι τόσο κακοφτιαγμένο ή έχει να ενημερωθεί από την εποχή του Νώε που είναι σαν να πετάς τα λεφτά σου.

Άρα τι κάνεις?

Αφιερώνεις λίγο χρόνο στο πελάτη σου ή στο υποψήφιο πελάτη σου και του μαθαίνεις τα βασικά για να μπορεί μόνος του να τρέξει κάποιες διαφημίσεις

Καλά ρε Δημήτρη, θα μάθεις τη δουλειά σου στον πελάτη? Όχι δεν μαθαίνω τη δουλειά μου στο πελάτη, αλλά τον βάζω στην διαδικασία που σου εξήγησα πιο πάνω. Άλλωστε μπορεί με μια απλή αναζήτηση να τα βρει όλα μπροστά του. Ο πελάτης αργά ή γρήγορα θα έρθει πάλι σε μένα και θα μου πει κάνε ότι θέλεις. Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα να πάει σε κάποιον άλλο αλλά αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.
Lets's get social

No Replies to "Διαφημίσεις Facebook & Google for the dummies"


    Got something to say?

    Some html is OK