Οδηγός Newsletter για αρχάριους και όχι μόνο
Posted on January 3, 2018
Τον τελευταίο χρόνο παρατηρώ μια μεγάλη στροφή των επιχειρήσεων στο πρώτο digital εργαλείο που είχαμε στη διάθεσή μας, το newsletter.
Δεν θα κάνω ανάλυση για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, ούτε για ποιο λόγο τα προηγούμενα χρόνια δεν γινόταν από το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων σωστή χρήση.
Κατά τη γνώμη μου το newsletter είναι ένα σούπερ εργαλείο στα χέρια του marketer για να δημιουργήσει μια συγκεκριμένη στρατηγική ή να την εντάξει (εννοείται αυτό είναι το σωστό) στην συνολική digital στρατηγική της επιχείρησης.
Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε πριν στείλουμε ένα newsletter.
Αρχικά πρέπει η λίστα με τα mails των χρηστών να είναι δική μας και να μας έχουν δώσει την έγκρισή τους για να τους στέλνουμε mails-newsletters. Έχω ακούσει πολλές φορές για αγορές έτοιμων λιστών ή ανταλλαγή λιστών μεταξύ των επιχειρήσεων.
Είναι πολύ απλό, αν κάποιος δεν θέλει να λαμβάνει ενημερώσεις από την επιχείρησή μου δεν θέλω να βρίσκεται στην λίστα μου. Φεύγω από το κομμάτι είναι αν είναι παράνομο ή όχι (που είναι, να έχω τα στοιχεία κάποιου χωρίς την συγκατάθεσή του).
Για ποιο λόγο να πληρώνω και να διατηρώ μια μεγάλη λίστα χρηστών στο moosend ή στο mailchimp? Για ποιο λόγο να χρεώνομαι (pay as you go) για την αποστολή newsletter σε χρήστες που δεν ενδιαφέρονται για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μου?
Δεν θέλω σε καμιά περίπτωση να έχω μια λίστα με 100,000 χρήστες, αλλά μια λίστα με 1,000 ενεργούς. Θα μου πεις ρε Δημήτρη μπορείς να έχει μια λίστα με 100,000 χρήστες και να κάνεις ένα καλό segmentation για να έχεις όλα τα οφέλη (ενεργοί χρήστες, συχνοί αγοραστές κτλ).
Κανόνας νούμερο 1 για αποστολή newsletter – Mobile friendly
Δεν σχεδιάζουμε το newsletter μας με σκοπό να είναι φιλικό στις κινητές συσκευές, αλλά το σχεδιάζουμε αποκλειστικά για αυτές. Το 50% των χρηστών το ανοίγει από κινητές συσκευές (κινητά, ταμπλέτες), τουλάχιστον αυτά είναι τα δεδομένα από όλες τις δικές μου καμπάνιες σε διάφορες επιχειρήσεις και κλάδους τον τελευταίο χρόνο και σταδιακά θα ανεβαίνει.
Κανόνας νούμερο 2 για αποστολή newsletter – συχνότητα αποστολής
Θα βρείτε πολλές έρευνες στο διαδίκτυο σχετικά με την συχνότητα αποστολής με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και το μικρότερο unsubscribe. Γνώμη μου όλα αυτά είναι θεωρία για τη θεωρία.
Κάθε Industry, κάθε χώρα, κάθε φύλο, κάθε ηλικιακό γκρουπ (μπορώ να συνεχίσω να γράφω μέχρι αύριο) έχει διαφορετική συμπεριφορά. Ναι υπάρχει ένας λογικός κανόνας που λέει ότι το σωστό είναι μεταξύ 2 έως 5 αποστολές το μήνα. Οκ να το δεχθώ, εγώ που θέλω να λαμβάνω ενημερώσεις για ότι νέο συμβαίνει γιατί να βγω από το παιχνίδι. Αυτός που θέλει να λαμβάνει μία συνολική μηνιαία ενημέρωση γιατί να αναγκαστεί να κάνει unsubscribe.
Πως μπορώ να βρω λύση για αυτό το πρόβλημα?
Πολύ απλό, απλά ρωτήστε τους χρήστες κατά την εγγραφή κάθε πότε θέλουν να λαμβάνουν ενημερώσεις.
Παράδειγμα – θέλω να λαμβάνω ενημερώσεις κάθε:
- 2 φορές την εβδομάδα
- 1 φορά την εβδομάδα
- 2 φορές το μήνα
- 1 φορά το μήνα
- Δεν θέλω να χάνω ενημερώσεις σχετικά με έκπτωση – προσφορά – νέο προϊόν
Κανόνας νούμερο 3 για αποστολή newsletter – Επιλογή περιεχομένου
Ξεκινάω ένα τυχαίο παράδειγμα*, είμαι εγγεγραμμένος στη λίστα παραληπτών των Public. Τα Public (θα τους χρεώσω για διαφήμιση εννοείται) έχουν μια τεράστια ποικιλία προϊόντων και κατηγοριών (βιβλία, κινητά, παιχνίδια, τηλεοράσεις, κτλ.), εγώ από όλες αυτές τις κατηγορίες ψωνίζω μόνο βιβλία, για ποιο λόγο τα public να μου στείλουν ενημέρωση σχετικά με το νέο μοντέλο κινητού της Samsung ή τη νέα κονσόλα της Sony?
Άρα μετά από 2-3 λανθασμένες για τα θέλω μου αποστολές, τα Public ρισκάρουν να κάνω unsubscribe. Πως θα λύσω και αυτό το πρόβλημα? Πολύ απλό, θα τους ρωτήσω και γι αυτό κατά την εγγραφή τους.
Παράδειγμα – θέλω να λαμβάνω ενημερώσεις για τις παρακάτω κατηγορίες:
- Βιβλία
- Παιχνίδια – κονσόλες
- Pc – Περιφερειακά
- Εικόνα – ήχος
- Κινητά
- Όλα τα παραπάνω
*Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι λίγο άστοχο γιατί τα Public έχουν κάρτα μέλους και γνωρίζουν 100% τις αγοραστικές συνήθεις των καταναλωτών τους, αλλά δεν μου ερχόταν κάτι άλλο στο μυαλό
Κανόνας νούμερο 4 για αποστολή newsletter – Ονοματεπώνυμο του χρήστη
Υπάρχουν άπειροι λόγοι γιατί χρειαζόμαστε το ονοματεπώνυμο του χρήστη κατά την εγγραφή του. Ο πιο σημαντικός κατά τη γνώμη μου είναι γιατί μπορούμε να κάνουμε προσωποποιημένη επικοινωνία στο μέλλον. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χρήστες αλληλεπιδρούν καλύτερα στα προσωποποιημένα μηνύματα. Ο δεύτερος πιο σημαντικός, μπορούμε να κάνουμε κατηγοριοποίηση με βάση το φύλο, χωρίς να έχουμε ζητήσει από το χρήστη να συμπληρώσει ένα ακόμη πεδίο. Τρίτος μπορούμε να στείλουμε ένα τυπικό χρόνια πολλά στην ονομαστική τους εορτή, ακόμα και να τους προτείνουμε προϊόντα που μπορούν να κάνουν δώρο στον εαυτό τους ή να ετοιμάσουν την λίστα με τα αγαπημένα τους και να την μοιραστούν με τους φίλους τους (ιδέες πολλές).
Προσπάθησα να συγκεντρώσω τους 4 πιο σημαντικούς κατά τη γνώμη μου κανόνες για να πετύχετε με την mail marketing στρατηγική σας ή τουλάχιστον να γλυτώσετε κακοτοπιές.
Έξτρα tip, αν θα μπορούσαμε να είχαμε και την ημερομηνία γέννησής τους θα ήταν ιδανικό αλλά φοβάμαι ότι αυτή η φόρμα εγγραφής θα γινόταν πολλή μεγάλη και πιθανώς αποτρεπτική. Μπορείτε να ξεκινήσετε με κάποια από τα παραπάνω και σταδιακά να ζητάτε από τους πολύ ενεργούς συνδρομητές σας να ενημερώνουν τα στοιχεία τους δίνοντάς τους έξτρα «τυράκια».
Στη διάθεσή σας για να σχολιάσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις ή πετυχημένες καμπάνιες καθώς και να συμπληρώσουμε όπου χρειάζεται.
Efthymis
January 3, 2018 (18:07)
Nice article
Δημήτριος Γκόγκος
January 3, 2018 (20:14)
Σε ευχαριστώ πολύ Ευθύμη